DE CE CU PSD?


Am fost de multe ori întrebat în ultimele zile ce părere am despre alianţa PDL-PSD. Cum văd această mişcare a PDL cu care am votat şi cu care am îndemnat lumea să voteze şi care acuma o ia la stânga.

Văd această alianţa dintre cele două partide drept una firească în contextul politic actual din România. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Nu mă refer la „virajul” spre stânga al PDL sau spre dreapta al PSD.  Nu poate fi vorba despre apropiere doctrinară între cele două. Este vorba, după cum am spus, despre o colaborare impusă de contextul politic actual.

Iată şi motivele.

În primul rând cele două partide au câştigat alegerile amandouă. Datorită legii votului uninominal în varianta adoptată de PNL suntem în situaţia în care, în urma redistribuirii, unul dintre cele două partide are cel mai mare număr de voturi obţinute iar celălalt cele mai multe mandate în Parlament. Au câştigat, aşadar, amândouă alegerile. Este normal în consecinţă să formeze amândouă guvernul.

În altă ordine de idei, PNL, partid de dreapta a cărui conducere rătăcită a făcut tot ce a putut, cu o ură viscerală împotriva PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu care a alungat PDL de la guvernare şi a încercat să-l alunge şi pe preşedinte de la Cotroceni, a refuzat propunerea de a intra, aşa cum era, poate, normal, la guvernare alături de celelalte partide de dreapta, PDL şi UDMR. Au cerut garanţii că nu vor păţi şi ei acelaşi lucru pe care l-au făcut PDLului şi au avut şi neobrăzarea să acuze PDL pentru ceea ce au făcut ei. De asemene au crezut, probabil, ca Traian BVăsescu şi PDL sunt proşti şi, după experienţa cu Tăriceanu, îl vor accepta tot pe acesta premier atunci când, în culmea tupeului PNL, partid de pe locul 3 (!!!?!?!?!) a cerut postul de premier.

În condiţiile în care ţara trebuie guvernată, în care conducerea PNL a refuzat să intre la guvernare, împotriva părerii generale din partid, numai din ură faţă de cel care în 2004 i-a adus la guvernare şi în condiţiile în care PDL şi PSD au câştigat alegerile cu scoruri aproape egale nu cred că, logic exista o altă soluţie. Singura lipsă importantă pe carte o gasesc este, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, absenţa UDMR din această formulă.

O guvernare PDL singur sau PDL+UDMR nu era recomandabilă în condiţiile de criză în care trebuie luate măsuri dure şi, în consecinţă, este nevoie de o majoritate puternică în Parlament. Vor fi luate foarte multe măsuri dure, nepopulare şi greu de acceptat pentru a duce la bun sfârşit planul anticriză. De aceea este nevoie de 70% în Parlament.

De asemenea vor trebui luate măsuri de protecţie socială, măsuri de stânga,  pe care cel mai bine va şti să le aplice PSDul ca partid de stânga.

Aceasta este poate şansa pentru România să iasă din criză. Este, pentru cei care şi-au asumat guvernarea, un risc pe care cei din conducerea PNL care au guvernat ţara când a început criza, n-au avut curajul să şi-l asume. Riscul pe care şi l-au asumat cele două partide este evident mai ales că nici măcar nu a început guvernarea PDL+PSD şi au început deja comentariile acide şi criticile.

Să vedem ce se întâmplă şi dup’aia să criticăm.

Anunțuri

0 Responses to “DE CE CU PSD?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Calendar

Decembrie 2008
L M M M V S D
« Noi   Ian »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,607 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: