CE S-A ÎNTÂMPLAT DE FAPT?


De nouăsprezece ani toată lumea se întreabă ce a fost în decembrie 1989. A fost revoluţie? A fost lovitură de stat? Un post de radio se întreba astăzi acelaşi lucru şi, totodată, adresa şi întrebarea care a fost rolul lui Iliescu în acele evenimente.

Este, după părerea mea, clar că în 1989 a explodat mămăliga, pentru a folosi o expresie neacademică. Dar este de asemenea clar că a fost şi un context favorabil acestei explozii.

Ca absolvent de istorie am învăţat că, toate marile mişcări sociale au avut loc într-un context favorabil, naţional sau internaţional, au avut un sprijin sau au fost ajutate prin neintervenţie. În general revoluţionarii, nu conducătorii revoluţiilor, au fost un sprijin pentru cei care doreau răsturnarea unei stări de fapt. Au fost, ca să folosim o expresie mai puţin plăcută, folosiţi de cei care s-au proclamat conducători.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi pe teritoriul românesc indiferent dacă vorbim despre rascoala lui Horea, Cloşca Şi crişan, despre revoluţiile din 1821, din 1848 sau din 1989. Aceasta din urmă a izbucnit într-un context internaţional propice. Toate regimurile comuniste din Europa de est căzuseră. De la Moscova se dorea îndepărtarea tuturor dictatorilor din statele satelite pentru a încerca reformarea comunismului în aceste state. Este cunoscut faptul că Gorbaciov s-a întâlnit în câteva rânduri cu François Miterand şi a discutat inclusiv aceste probleme. Se cunoaşte faptul că la sfârşitul anului 1989 Ceauşescu a încercat să-i smulgă lui Gorbaciov promisiunea că se vor revedea.

A fost, aşadar o lovitură aranjată din exterior cu sprijin al unor oameni de încredere din România. Sigur că a existat o revoluţie populară dar faptul că aceasta, deşi sângeroasă şi cu mii de morţi, nu a fost înăbuşită se datorează acestei conjuncturi despre care vorbeam.

De altfel o lovitură de stat reuşită fără revoluţie este posibiulă dar o revoluţie reuşită fără lovitură de stat, nu.

Despre rolul lui Iliescu putem spune fără a greşi că a fost unul stabilit cu mult timp înainte iar el a „emanat” împreună cu FSN în momentul în care a primit semnalul că e momentul.

Vă aduceţi aminte că la telvizor Iliescu s-a lăudat chiar în 22 sau 23 decembrie 1989 că „Tocmai am vorbit la telefon „cu tovarăşul Gorbaciov care a ţinut să mă felicite şi personal pentru succesul pe care l-am avut cu revoluţia” …

Restul e istorie. Locul lui Iliescu şi a celor ca el e în istorie şi ar fi bine să rămână acolo şi să ne lase să ne vedem de viaţa noastră.

Reclame

0 Responses to “CE S-A ÎNTÂMPLAT DE FAPT?”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

decembrie 2008
L M M J V S D
« nov.   ian. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,637 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: