SOBORUL MAICII DOMNULUI


 

 

 

images2

Încă din timpul vieţii sale pământeşti Preafânta Fecioară s-a bucurat de cinstire din partea oamenilor. În cultul biblic, însă, cinstirea sa în cultul biblic a pătruns şi s-a dezvoltat abia după ce împăratul Constantin a acordat libertate creştinismului recunoscându-l între religiile Imperiului.

 

 

Cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, adică adunarea (de slujbă)  a credincioşilor în cinstea Preasfintei Fecioare.

 

Această sprbătoare are loc în a doua zi de Crăciun (26 decembrie). Există in traditia Bisericii orthodoxe rânduiala ca, în ziua următoare marilor praznice, să cinstim persoanele a căror slujire este legată de praznicele respective.

 

Sărbătoarea Soborului Maicii Domnului datează, se pare cel mai târziu din secolul a cincilea. Sărbătoarea este prezentă şi în ritul monofizit ceea ce înseamnă că datează dinaintea despartirii acestora de ortodocsi (secolul al V-lea). Unii liturgişti plasează originea sărbatorii în contextul Sinodului III ecumenic din Efes (431) ca o reacţie la nestorianism. La acest sinod a fost condamnată erezia lui Nestorie, care susţinea că în Hristos ar exista două persoane deosebite (de o parte-cea dumnezeiască, de alta-cea omenească). Potrivit învăţăturii lui Nestorie, Fecioara Maria L-a născut pe Hristos ca om şi nu poate fi numită Theotokos (Născătoare de Dumnezeu), ci numai Născătoare de om sau, cel mult, Născătoare de Hristos.
La acest sinod a fost formulată învăţătura despre Fecioara Maria, afirmându-se că ea este cea care a fost aleasă pentru a-l naşte pe Dumnezeu în trup şi de a rămâne pururea-fecioară.

Sursa:

http://www.crestinortododox.ro

Anunțuri

0 Responses to “SOBORUL MAICII DOMNULUI”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Calendar

Decembrie 2008
L M M M V S D
« Noi   Ian »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,607 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: