EDUCAŢIA, ÎNCOTRO?


Aceasta este întrebarea!

Întrebare pe care o are, cred, pe buze de cel puţin 19 ani fiecare om care lucrează în sistem şi căruia îi pasă ce se întâmplă cu adevărat. Fiecare om care aşteaptă reformarea sistemului românesc de învăţământ.

Pentru că am vorbit data trecută de inovare care înseamnă, reamintesc: a face o schimbare, a introduce o noutate într-un domeniu, într-un sistem etc.; a înnoi. Mă opresc acuma asupra mult-aşteptatei reforme care, de asemenea, înseamnă schimbare, înnoire. Avem de-a face cu un minister care trebuie să înnoiască fără a fi înnoit.

După cum ştiţi nu am nici cea mai mică simpatie faţă de PSD dar trebuie să recunosc că şi acolo sunt oameni capabili. Cu riscul de a fi înjurat de mulţi eu spun că noul ministru al educaţiei este unul dintre aceştia. În ciuda poreclei date de proprii săi studenţi de la Politehnică în timpul primului său mandat la Ministerul Educaţiei şi Cum s-o Mai fi Numit el Atunci, Ecaterina Andronescu a dovedit, prin poziţia pe care o are de preşedinte al rectorilor că înţelege atât sistemul de învăţământ cât şi administraţie. Ghinionul ei (şi al nostru) a fost că, atunci când a început să înveţe despre ce e vorba în minister a fost înlocuită cu unul din cele mai mari dezastre ale educaţiei naţionale.

Atuurile pe care le are dna Andronescu sunt că ştie despre ce e vorba în sistem, că se lasă sfătuită şi, mai ales, că ştie de cine să se lase sfătuită.

Dezavantajele sunt că vine după personaje ca Adomniţei şi Anton şi că va fi foarte greu de reparat ceea ce au distrus alţii.

În plus este foarte greu să faci ceva atunci când nu ai bani. Fostul guvern a devalizat bugetul ţării şi a lăsat visteria pe minus, cele şase procente din PIB de fapt nici nu erau şase şi nici nu erau din PIB. Erau mai puţine şi erau din fonduri europene adică din bani care, deocamdată, sunt, în mare parte, virtuali.

O altă problemă va fi, pentru sistemul de învăţământ faptul că profesorii de multe ori sunt foarte greu de convins de unele lucruri pe care le neagă în pofida evidenţei. De fapt nu din neştiinţă ci din cauza minciunilor electorale ale tuturor partidelor. Unii spun că economia duduie, alţii că nu avem bani etc. În situaţia asta e normal ca profesorii să fie debusolaţi şi să nu mai înţeleagă nimica. Nu e vorba numai de profesori. De fapt orice om care munceşte cinstit şi care câştigă un salariu de nimic este nemulţumit şi debusolat când i se promite că va primi mai mulţi bani şi, după aceea se trezeşte că nu se mai poate în ciuda speranţelor pe care şi le-a făcut şi a promisiunilor pe care le-a primit. 

Am fost şi sunt în continuare un susţinător al acestei legi dar atunci când am susţinut-o, şi cănd cei care erau acolo au votat-o nu ştiam nici unii, nici alţii că guvernul de bandiţi Tăriceanu Doi a devalizat bugetul statului.

În aceste condiţii se menţine, pentru cine ştie câtă vreme, întrebarea educaţia încotro?

Reclame

2 Responses to “EDUCAŢIA, ÎNCOTRO?”


 1. 1 mikya 20 ianuarie, 2009 la 11:07

  Iata cam pe unde a ajuns educatia: coruptie, ppc-ism si interese. http://colegiul-cosbuc-abuzuri-buciu-ilinca.blogspot.com/2008/12/abuz-si-coruptie-cu-fondul-scolii-in.html

 2. 2 Radu CERKEZ 20 ianuarie, 2009 la 16:30

  Am aprobat acest comentariu datorită faptului că sunt adeptul libertăţii de opinie.

  Asta nu înseamnă că sunt de acord cu tine. Din contra. Am fost elev şi apoi profesor în Liceul Coşbuc. Le cunosc pe ambele directoare foarte bine şi sunt absolut convins că TOT ce scrie pe blogul respectiv este fals. Niciând nu s-a întâmplat aşa ceva acolo.

  Informaţiile sunt cel puţin ciudate şi, sunt convins de asta, fac parte dintr-o campanie de denigrare a conducerii Colegiului George Coşbuc. Ar fi bine să verificaţi informaţiile înainte de publicare şi să întrebaţi şi persoane avizate…

  Te-ai gândit ce se întâmplă dacă te dă cineva în judecată?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

ianuarie 2009
L M M J V S D
« dec.   feb. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

 • 13,637 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: