MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII


Aceasta este noua denumire a Ministerului Educaţiei. Un minister care, din 1989 încoace, şi-a schimbat titulatura de fiecare dată când şi-a schimbat şeful.

Până acuma schimbările erau, mai mult sau mai puţin, variaţiuni pe aceeaşi temă. De obicei adăugarea sau înlăturarea cuvântului cercetare, tineret sau a amâdurora. De data aceasta cineva a venit cu o inovaţie; iar aceasta este chiar cuvântul inovaţie.

Haideţi să vedem ce înseamnă acest cuvânt! Conform DEXonline a inova = a face o schimbare, a introduce o noutate într-un domeniu, într-un sistem etc.; a înnoi.

Inovaţia, schimbarea, este, aşadar, rezultatul cercetării. Nu se poate schimba, introduce vreo noutate şamd decât în urma unei cercetări. Inovaţia nu poate exista, în termenu reali, decât prin cercetare, ca urmare a acesteia.

De ce a fost atunci nevoie să se introducă şi acest cuvânt în denumirea ministerului cu pricina? Poate pentru că, din nou, a dispărut din titulatură cuvântul tineret?

Crearea unui Minister al Tineretului şi Sportului este o mişcare normală. Educaţia şi cercetarea sunt una iar sportul şi tineretul, alta. Alte probleme, alte nevoi, alte soluţii. Crearea acestui minister este, după cum am spus, un lucru bun deşi în Parlament există în continuare câte o singură comisie de învăţământ, cercetare, tineret şi sport pentru fiecare cameră.

Totuşi de ce oare a simţit cineva nevoia să introducă un nou cuvânt? Veţi spune că am o obsesie şi că mă iau de existenţa unui simplu cuvânt. Da! Aşa este! Numai că există o serie de implicaţii. Pe lângă prostia existenţei cuvântului inovaţie acolo unde nu îi este locul există şi o serie de cheltuieli. Cei care lucrează în sistem ştiu că, de fiecare dată când s-a schimbat titulatura toate instituţiile subordonate ministerului au fost nevoite să-şi schimbe firmele, ştampilele, antetele şi tot ceea ce însemna elemente de identificare. Acuma se va întâmpla la fel.

Şi dacă îmi veţi spune că oricum se schimba prin eliminarea, din nou, a cuvântului tineret datorată înfiinţării, în sfârşit, a unui minister cu specific vă spun că oricum cheltuiala este mare. Din două motive. În primul rând unele instituţii, în special şcoli, ai căror directori au văzut cum se schimbă numele şi care au fost prevăzători, au păstrat firmele şi antetele vechi pe undeva (ştampilele nu au avut voie să le păstreze) aşa că măcar cheltuiala cu realizarea unei firme pe şcoală ar fi fost economisită. În altă ordine de idei cine garantează că guvernul următor nu va renunţa la actuala denumire?

Asta aşa că tot reducem cheltuielile din cauza crizei …

Reclame

4 Responses to “MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII ŞI INOVĂRII”


 1. 1 amalia rosca 4 ianuarie, 2009 la 12:36

  ” Iata dar opinia mea. Din doua una, dati-mi voie:ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica:ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale.”
  Bietul Farfuridi cata dreptate are, mai bine il punem ministru. Macar el stie ca „din aceasta dilema nu puteti iesi”.
  De fapt cheltuielile mari vor fi pentru schimbarea actelor de studii. Un absolvent de liceu primeste cel putin 3 documente : pentru absolvirea ciclului inferior, pentru absolvirea liceului si diploma de Bacalaureat. Se mai adauga, in functie de profil – atestat/certificat de competente. Ce sa mai spunem, ca in semestrul al II-lea tipizatele pentru tezele cu subiect unic la clasele a VII- ai a VIII-a nu mai sunt valabile. Asa ca alti bani, alta distractie. Nimeni nu s-a gandit la ce implica schimbarea denumirii ministerului (macar de-ar fi de bun augur), asa cum nu au realizat ce inseamna sa nu mai permita profesorilor pensionari sa predea in sistem de cumul. Cum se vor acoperi ore ca urmare a unui concediu medical sau desfasurarii unui proiect educational (care implica si deplasarea coordonatorului) etc? Sau si mai rau, ce vom face acum cu o luna inainte de terminarea semestrului I, daca nu vom mai putea mentine profesorii in cumul? In cazul liceului nostru, va trebui sa renuntam la doamnele Ecaterina Comisel, Hripsime Ceamurian. Iar tu, ca fost profesor in Cosbuc, stii foarte bine ce-am vrut sa spun.
  Mai in gluma, mai in serios: in subsolul scolii mai este vechea placuta/firma cu Ministerul Invatamintului – Republica Socialista Romania Liceul industrial „G. Cosbuc” –

 2. 2 amalia rosca 4 ianuarie, 2009 la 12:44

  ” Iata dar opinia mea. Din doua una, dati-mi voie:ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica:ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale.”
  Bietul Farfuridi cata dreptate are, mai bine il punem ministru. Macar el stie ca „din aceasta dilema nu puteti iesi”.
  De fapt cheltuielile mari vor fi pentru schimbarea actelor de studii. Un absolvent de liceu primeste cel putin 3 documente : pentru absolvirea ciclului inferior, pentru absolvirea liceului si diploma de Bacalaureat. Se mai adauga, in functie de profil – atestat/certificat de competente. Ce sa mai spunem, ca in semestrul al II-lea tipizatele pentru tezele cu subiect unic la clasele a VII- a si a VIII-a nu mai sunt valabile. Asa ca alti bani, alta distractie. Nimeni nu s-a gandit la ce implica schimbarea denumirii ministerului (macar de-ar fi de bun augur), asa cum nu au realizat ce inseamna sa nu mai permita profesorilor pensionari sa predea in sistem de cumul. Cum se vor acoperi ore libere ca urmare de exemplu a unui concediu medical sau desfasurarii unui proiect de tip Comenius (care implica si deplasarea coordonatorului) etc? Sau si mai rau, ce vom face acum cu o luna inainte de terminarea semestrului I, daca nu vom mai putea mentine profesorii in cumul? In cazul liceului nostru, va trebui sa renuntam la doamnele Ecaterina Comisel, Hripsime Ceamurian. Iar tu, ca fost profesor in Cosbuc, stii foarte bine ce-am vrut sa spun.
  Mai in gluma, mai in serios: in subsolul scolii mai este vechea placuta/firma cu Ministerul Educatiei si Invatamintului – Republica Socialista Romania- Liceul industrial „G. Cosbuc”. Sa o mai pastrez????

 3. 3 amalia rosca 4 ianuarie, 2009 la 12:56

  In timp ce scriam, pisica mea, extrem de jucausa, a sarit pe taste si comentariul s-a „dublat”, ca nu cunosc termenul exact. Imi cer scuze, dar este doar un singur raspuns.

 4. 4 Radu CERKEZ 4 ianuarie, 2009 la 13:51

  Tu ştii mai bine, fiind director de şcoală, care sunt cheltuielile pe care le implică această schimbare mai ales că nu e prima şi nici, probabil, ultima …
  Cât despre profesorii pensionari care predau având cumul oricum nu cred că vor pleca înainte de 15 iunie. Vor termina aşadar anul şcolar şi după aceea se va vedea ce se întâmplă.
  Pe de altă parte, din informaţiile pe care le am acuma (şi care nu sunt în mod obligatoriu cele mai corecte), se pare că legea va avea o serie de precizări şi de excepţii.
  În primul rând cei vizaţi se pare că sunt cei din structurile militare (armată, poliţie etc) şi că ei vor fi primii vizaţi (ceea ce, parţial, a şi început).
  În al doilea rând nu e sigur în ce măsură îi va afecta pe profesori şi, oricum, mai întâi vor fi cei din superior afectaţi. În orice caz, din câte am înţeles eu se va merge în lichidare adică începând din anul 2009-2010 nu va mai putea nimeni să-şi ia cumul. Nu ştiu care va fi statutul celor care au deja. Dacă li se dă sau nu continuare.
  Cât despre plăcuţa din subsol … nu se ştie niciodată …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

ianuarie 2009
L M M J V S D
« dec.   feb. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

 • 13,637 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: