MAURUL ŞI-A FĂCUT DATORIA …


În PNL există, se pare, tendinţa de a scăpa de Tăriceanu. Am prevăzut că se va întâmpla asta după alegeri. Era, de fapt, normal să se întâmple asta în condiţiile în care PNL a pierdut alegerile iar Tăriceanu a refuzat intrarea la guvernare într-o coaliţie alături de PD-L.

Problema este că, deşi Tăriceanu s-ar putea să plece, nu se întrevede, din păcate, şansa ca PNL să redevină un partid autentic de dreapta. Cei care şi-au anunţat candidatura (în afară de Tăriceanu) sunt Orban şi Antonescu; adică ar rămâne la putere aceeaşi gaşcă de până acuma. Singurul care va câştiga (sau care nu va pierde) va fi Tăticul liberalilor-Dinu Patriciu. Motivaţia lui Ludovic Orban este aceea că „Tăriceanu nu mai este eficient în acest post în condiţiile în care el a condus partidul când era la putere iar acuma acesta se află în opoziţie… Orban susţine, într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, că „PNL are nevoie de o schimbare, o aşezare ca partid de opoziţie” şi că  obiectivul său, pentru care-şi aumă răspunderea, este câştigarea alegerilor din 2012 de către PNL.

Ideea e că Ludovic Orban este un personaj foarte vocal, s-a remarcat prin atacuri violente, mai ales la adresa preşedintelui Băsescu. Dar care nu a câştigat niciodată nimic (a candidat de două ori la Primăria Generală iar în Parlament a intrat prin redistribuire) şi nici nu se poate lăuda cu mari realizări în mandatele sale de viceprimar şi de ministru. Kilometrii de autostradă se numără pe degetele de la o mână (şi cel puţin jumătate sunt făcuţi de Berceanu) aşa că nu prea ştiu cum va câştiga el alegerile din 2012.

Se pare că ideea lui Orban de a candidase datorează unei supărări pe faptul că nu a fost inclus în grupul celor care au decis anumite lucruri. El însuşi spune  că soarta PNL după alegeri a fost hotărâtă într-un cerc restrâns de Călin Popscu-Tăriceanu, Cristian David şi Bogdan Olteanu.

Orban încearcă să se distanţeze, oarecum discret, de Patriciu: „Patriciu este un om care sprijină candidaţi sau formaţiuni politice în funcţie de cum consideră că îi reprezintă interesele sau obiectivele partidului. Este liberal din 1990. Asta nu însamnă că toate ideile pe care le exprimă Patriciu trebuie în mod obligatoriu să fie bune pentru PNL”

Totuşi nu trebuie uitat că Ludovic Orban şi-a început cariera politică sub tutela lui Dinu Patriciu în PNL-AT şi în PL’93. Legătura cu Patriciu este aceeaşi de la început. Ludovic Orban o prezint ca fiind „aproape de prietenie”.

Relaţia dintre cei doia însemnat o serie de servicii făcute de Patriciu; servicii pe care Orban le-a plătit mereu. E vorba despre garantări de împrumuturi bancare, susţinere totală în momente critice (accidentul din iarna trecută când, se pare că Orban era cam influenţat de Bacchus…).

Pentru toate acestea Orban, după cum spuneam, a plăîtit. Ministerul Transporturilor a acordat avavntaje pentru Rompetrol, vociferările agresive împotriva preşedintelui Băsescu, atât înainte cât şi după dstrămarea alianţei D.A., au fost, şi ele, o plată către magnatul petrolului.

Orban a mai luat şi în trecut poziţie, faţă de Patriciu şi asta era să-l coste şefia PNL Bucureşti. Se pare că a învăţat lecţia şi de aceea cred că singurul în avantaj e Patriciu.

Cei care se bat pentru şefia PNL sunt pupilii săi aşa că, oricare câştigă pentru el e perfect.

Singura diferenţă între Tăriceanu, Orban şi Antonescu e că ultimii doi au nişte poliţe de plătit primului. În rest atâta vreme cât interesele partiduluui (citeşte al lui Patriciu) o cer acesta îşi va trăda propria istorie şi tradiţia de dreapta pe care le clamează peste tot.

Anunțuri

0 Responses to “MAURUL ŞI-A FĂCUT DATORIA …”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
Calendar

Ianuarie 2009
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,607 hits
Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: