SEMNIFICAŢIA MĂRŢIŞORULUI


Mărţilorul este un obicei de a oferi persoanelor apropiate (mai cu seamă femei şi copii) mici cadouri sau podoabe însoţite de un şnur roşu cu alb. Din timpuri foarte vechi după începutul primăverii (1 martie). La vremea respectivă mărţişoarele erau pietricele albe şi roşii înşirate pe o aţă sau, în alte  surse, monede care erau atârnate de fire negru cu alb. Aceste monede indicau, în funcţie şi de materialul din care erau făcute, statutul social al celor care în ofereau sau care îl purtau. Se considera că purtarea acestor şiraguri aduce fertilitate şi belşug şi că apără de rele. După ce copacii înfloreau aceste şiraguri erau atârnate în ramurile lor.

Luna martie era, iniţial, luna de început a anului şi de aceea este plin de ritualuri de început. După schimbarea calendarului, martie a rămas luna de început a anului agricol. De fapt Marte, cel care a dat numele lunii acesteia, era iniţial divinitatea vegetaţiei şi a primăverii apoi a devenit una războinică.

Calendarul Roman începea, după cum am spus, cu luna martie. De acea unele luni cum ar fi septebmrie, octombrie, noiembrie şi decembrie se numesc aşa adică a şaptea, a opta, a noua şi a zecea. Abia după reforma lui Caesar data Anului Nou a fost mutată la 1 ianuarie ceea ce, în timp a determinat şi strămutarea unor obiceiuri în ciclul sărbatorilşor de iarnă deşi ele sunt specifice primăverii (vezi Pluguşorul).

Până la sfârşitul secolului al XIX-lea mărţişorul era primit de copii, fete şi băieţi, care îl purtau legat la mână sau prins în piept sau la gât până la o anumită sărbătoare a primăverii care varia în funcţie de zona etnografică în cauză. De mărţişor se lega, de regulă o monedă de argint. În zilele noastre acest obicei s-a păstrat într-o mare parte din Transilvania şi Maramureş unde bărbaţii şi femeile deopotrivă primesc şi poartă mărţişoare la mână sau la piept.

Una dintre legendele Mărţişorului spune că firul acestuia este o funie de 365-366 de zile care a fost tors de Baba Dochia în timp ce urca pe munbte cu oile.

De la români obiceiul a fost preluat şi de alte popoare din zona Peninsulei Balcanice. De fapt legenda babei Dochia este una comuna majorităţii culturilor din această zonă a Europei.

Mărţişorul este şi un simbol solar. Simbolul Soarelui care începe să înfrângă frigul iernii şi care îşi va consacra victoria prin echinoxul de primăvară. Mărţişorul era un simbol sacru. Atâta timp cât îl purtau, băieţii şi fetele nu aveau voie să încerce să incerce să curteze sau să se lase curtate. Mărţişorul este un talisman aducător de sănătate, belşug, fertilitate, întocmai ca şi Soarele.

George Coşbuc spunea că „Mărţişorul se leagă ori înainte de răsărirea Soarelui sau, mai bine, deopotrivă cu aceasta, şi scopul lui este să aduci o jertfă Soarelui, purtându-i cu tine chipul, cam cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Christos în sân. Printr-asta tre faci prieten cu Soarele, ţi-l faci binevoitor şi-ţi dă ce-i stă în putinţă.”

Reclame

0 Responses to “SEMNIFICAŢIA MĂRŢIŞORULUI”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

martie 2009
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,637 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: