MAREA (FÂ)SCHIMBARE


Spuneam mai demult că în PNL se pregăteşte schimbarea lui Tăriceanu din funcţia de preşedinte. Iată că acest lucru s-a întâmplat zilele astea la congresul extraordinar al PNL.

Avem de-a face cu mai multe aspecte.

cptMai întâi este vorba despre înlăturarea din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal a lui Tăriceanu. Deşi ea a fost comentată în fel şi chip este, în cele din urmă un lucru normal. Nu mă refer aici la un obicei mioritic ci la faptul că în toate partidele din lumea asta (dacă vorbim de ţări democrate) un şef de partid care nu reuşeşte să îşi ducă partidul la guvernare pierde şefia acestuia. Acest lucru este cu atât mai probabil cu cât liderul respectiv a trecut şi prin patru ani de guvernare. Adică, pe lângă incapacitatea de a se menţine sau de a reveni la guvernare, intervine şi erodarea inerentă a imaginii produsă de cei patru ani de mandat.

În cazul de faţă mai sunt şi alte cauze care explică de ce era normală pierderea funcţiei de către Tăriceanu. Unul dintre analiştii (cuvântul provine de la „analiză”) care apar zilnic şi îşi dau cu părerea pe la televiziuni a spus că dacă Tăriceanu va pierde şefia partidului asta se va întâmpla din cauza aroganţei sale. Îi dau dreptate domnului respectiv mai ales că îmi aduc perfect aminte de multe momente în care Tăriceanu şi-a arătat această trăsătură de caracter în toată „splendoarea” ei. Ba chiar sunt în stare să îi contrazic pe cei care spun că nu există un om politic mai arogant decât Năstase. Există şi îl cheamă Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu şi a fost până acum câteva luni un fel de prim-ministru al României şi până acum câteva zile preşedinte al PNL.

Aş completa ceea ce spunea analistul cu pricina adăugând că pierderea şefiei PNL s-a datorat şi prostiei politice a lui Tăriceanu. Este clar pentru oricine care gândeşte cât de cât că acel gen de politică ce are drept scop păstrarea anumitor avantaje personale şi de grup nu aduce beneficii pe termen lung. Unii dintre membrii PNL au recunoscut că ăsta e unul dintre motivele pierderii de către Tăriceanu a şefiei partidului.

Singurul obiectiv politic al lui Tăriceanu a fost păstrarea funcţiei de prim-ministru. Pentru aceasta a distrus alianţa Dreptate şi Adevăr în cadrul căreia devenise câştigător în alegeri, a căutat sprijinul PSD care ar fi făcut orice ca să câştige un loc la ciolan şi a început să-l înjure pe Traian Băsescu, cel care l-a adus la putere şi l-a numit prim-ministru.

Nu în ultimul rând, atât din orgoliu, cât şi din prostie politică Tăriceanu a aruncat în aer şansele PNL de a rămâne la guvernare, alături de PD-L după 30 noiembrie 2008. Cum altfel poate fi catalogată ideea lui Tăriceanu de a solicita postul de prim-ministru în condiţiile în care partidul său s-a calificat la alegerile generale pe locul al treilea (!!!!!?!?!?!?!?) Sigur că el a argumentat această îndrăzneală prin intenţia de a avea „garanţii”. Grarnţii pentru ce? Pentru a rămâne la guvernare pe toată perioada mandatului. Adică se temea să ni fie dat afară la un moment dat. Cerea, aşadar garanţii că PD-L nu îi va face PNL ceea ce Pnl i-a făcut PD-L în legislatura trecută. Adică dacă eu am fost porc îmi iau măsuri de precauţie ca să nu păţesc acelaşi lucru. Oare domnul Tăriceanu ştie că răzbunarea e arma prostului?…

Oricum ar fi încăpăţânarea asta a costat PNL absenţa de la guvernare şi, drept consecinţă, l-a costat pe Tăriceanu şefia partidului.

imagesDin păcate pentru mine această schimbare de conducere a PNL a fost, într-o oarecare măsură, dezamăgitoare. Într-o oarecare măsură pentru că mă aşteptam ca lucrurile să nu stea aşa cum aş fi vrut eu şi dezamăgitoare pentru că am constatat, încă o dată, pe de o parte că PNL nu mai are o doctrină clară, iar pe de altă parte, că dorinţa mea de a nu avea duşmani la dreapta eşichierului politic mai are, se pare, foarte mult până să se împlinească …

 Dacă aţi urmărit cât de cât desfăşurarea congresului PNL aţi observat, probabil, că nu a existat vre-un schimb de idei, sau vreo manifestare, cât de timidă a vreunei ideologii care măcar să aducă aminte de liberalism.

  Se pare că singura idee vehicuzlată în Partidul Naţional Liberal este bazată pe ură. Singura idee doctrinară se rezumă la două cuvinte. Sloganul PNL a devenit, de o bună vreme încoace „Jos Băsescu!” Împotriva preşedintelui Băsescu trebuie, în mod obligatoriu, mobilizată toată suflarea penelistă (prefer, în cazul dat, acest termen celui de „liberal”) indiferent că vorbim despre campania prezidenţială, de lupta pentru Parlamentul European sau de alegerile locale.

Ai impresia că în această ţară nu mai există alţi candidaţi sau alte forţe politice şi că Preşedintele ar fi ubicuu.

Mi se pare foarte trist ca un partid care era de dreapta şi care a reprezentat ceva în istoria acestei ţări să nu mai aibă nimic de transmis electoratului …

crinM-aş fi aşteptat, probabil, ca în urma alegerii lui Crin Antonescu în funcţia de preşedinte PNL săîşi schimbe discursul. Din păcate dezamăgirera a venit repede şi brutal chiar de la primele cuvinte ale discursului de candidat la preşedinţia PNL ale lui Antonescu. Acesta, deşi ar fi trebuit să prezinte un program politic prin care să îi convingă pe delegaţii la congres să îi acorde votul. Deşi ar fi trebuit să arate că este mai bun decât contracandidatul său şi să demonstreze prin ce anume, a arătat că nu este practic nicio diferenţă între cei doi. S-a demonstrat nu numai că singura ideologie este de a lupta împotriva preşedintelui României ci şi că noul preşedinte ştie să fie la fel de mitocan precum era predecesorul său …

Probabil ca îşi dau seama de superioritatea pe care o are Traian Băsescu şi, ştiind că nu pot să construiască nimic comparativ cu ceea ce a făcut Preşedintele încearcă să-l distrugă pe acesta.

Pe lângă faptul că este lupta dintre elefant şi şoricel cred că cei din conducerea PNL ar fi mult mai înţelepţi dacă s-ar concentra pe ceva constructiv şi nu pe ceva distructiv.

Altfel mă tem că va trebui să îi dau drepătate lui Cristian Preda care spune că noul lider al PNL nu oferă o alternativă, ci cel mult o amânare a distrugerii unui partid care a crezut că poate trăi hrănindu-se din trecut şi s-a trezit că e hrănit cu capriciile unui lider.

Reclame

0 Responses to “MAREA (FÂ)SCHIMBARE”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

martie 2009
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,637 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: