Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț


Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei

Multă lume am auzit în ultimele zile întrebându-se cine este cel care astăzi a fost întronizat ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Datele biografice ale Înalt Prea Sfinținului Andrei sunt, cred, deja cunoscute de toată lumea care a fost interesată de subiect. Am să punctez numai câteva aspecte biografice ajutându-mă de situl Sfintei Arhiepiscopii.

S’a născut la data de 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus (Maramureș) primind la botez numele de Ioan. De copil a dorit să urmeze cariera preoțească dar, din cauza vremurilor, părinții s’au împotrivit astfel că tânărul Ioan a urmat cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate București. Fiind „pe picioarele sale” a putut să își urmeze visul de a deveni preot și s’a înscris în anul 1976 la cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu pe care le-a absolvit cu licență în numai doi ani (1978) când a fost hirotonit ca preot celib la parohia Turda-Fabrici din orașul Turda.

Din toamna anului 1985 a fost transferat la Parohia Ortodoxa Română Maieri 1 (cu accent pe prima silabă) din Alba-Iulia.

După revoluție a fost hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba-Iulia (25 februarie 1990), la 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent iar în luna iulie a devenit episcop titular. În data de 16 iulie, spre bucuria noastră Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de Arhiepiscop.

Acestea sunt datele pe care le știe cam toată lumea. Ceea ce știu, însă, mai puțini este faptul că, în calitate de episcop și arhiepiscop, Înalt Prea Sfințitul Andrei a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Mitropolit Simion Ștefan” care acuma este în plină dezvoltare construindu-se un întreg campus cu o capela proprie și încercând să i se adauge nivele noi de învățământ. Este, de asemenea, printre fondatorii Universității „1 Decembrie 1918” și a Facultății de Teologie din cadrul acesteia.

Pe lângă acestea au fost înființate în timpul păstoririi sale Radioul și Editura”Reîntregirea”. Au fost totodată construite și reparate zeci de biserici și mănăstiri.

Nu voi putea niciodată să uit ultima discuție pe care am avut-o cu Înalt Prea Sfinția Sa pe scările Catedralei Reîntregirii și când am primit cel mai bun sfat din viața mea și cea mai bună mângâiere pe care o putea primi cineva. Nu știam atunci că în scurt timp nu ne va mai fi Arhiepiscop.

În încheiere las cuvântul părintelui profesor Emil Jurcan, decanul Facultății de Teologie din Alba-Iulia care îl cunoaște pe Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului de pe vremea când acesta era preot celib al parohiei Turda Fabrici.

Articolul părintelui profesor și al altor preoți din Ziua de Cluj exprimă foarte bine sentimentele mele și, sunt sigur, ale tuturor creștinilor drept-măritori ce am fost păstoriți 21 de ani de Înalt Prea Sfinția Sa.

ÎPS Andrei

Din păcate, l’am pierdut şi de la Alba Iulia, aşa cum îl pierdusem şi de la Turda. Dar cred că pierderea este de fapt un plan ceresc pentru misionar. Este chemat … să cheme pe alţii. Este vocea care trebuie să strige: „Veniţi de primiţi lumina”! Pentru cei din Alba şi Mureş este o pierdere, deşi cred că este timpul maturizării noastre. Să vedem dacă misionarul a reuşit să ne facă să umblăm pe picioarele noastre şi să devenim şi noi misionari. Căci lumea are nevoie de misiune şi de slujire matură. După douăzeci de ani de episcopat noi credem că trebuie să devenim maturi, să umblăm pe picioarele noastre, căci încă mai avem multe de făcut. A sta şi a plânge că ai pierdut braţul părintelui de care te-ai sprijinit atâţia ani, înseamnă a nu depăşi starea de copil. Şi cred că nici misionarului nu i’ar plăcea să vadă că a lăsat în spatele lui aceaşi copii care umblă tot de-a buşilea şi nu au învăţat să meargă pe picioare. Ar fi păcat. L’am amărî prin puerilitatea noastră.

Ne bucurăm pentru cei din Arhiepiscopia Clujului, deşi rămânem trişti şi zicem împreună cu glasul unui părinte drag: „avem mitropolit, dar nu mai avem un părinte aproape”. Şi totuşi sufletele noastre ne spun parcă şi altfel: avem mitropolit, dar le’am dat şi altora bucuria de a avea un părinte. E bine ca şi alţii să simtă duhul misionarului. Şi astfel Ortodoxia din noi va deveni matură. Vom reuşi să trăim o liturghie reverberată haric peste noi şi printre noi, nu doar pe lângă noi. O liturhie care uneşte şi sfinţeşte, nu doar încântă. Avem nevoie să devenim ortodocşi conştienţi şi maturi de chemarea noastră în această lume. Sper să putem.

Oricum, cu toată durerea celor din Alba şi Mureş, vă dorim Părinte bun, să vă continuaţi paşii misionarului într’o lume care are atâta nevoie de conştientizare spre adevăratele valori ale vieţii. Noi, vom încerca să mergem, aşa cum ne-aţi învăţat, împreună cu cel pe care bunul Dumnezeu ni’l va rândui de episcop. Vom strânge rândurile, ca nişte fraţi, ai unei frumoase familii, cu atâtea amintiri minunate, încercând să realizăm o altă familie, care să rămână în comuniune cu familia iubirii în care ne-aţi fost şi ne rămâneţi părinte şi misionar.

ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!!

Înalt Preasfinţitul Andrei Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului Şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

®

Reclame

0 Responses to “Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

martie 2011
L M M J V S D
« feb.   iul. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13,637 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: