Curentul Jilavist


Fotografia "Ziare.com"

Fotografia „Ziare.com”

Nu m-ar mira ca, în curând, copii să înveţe la şcoală despre un nou curent „literar”. Curentul Jilavist, după cum l-a numit un post TV.

În ultima vreme începe să ia amploare discuţia despre deţinuţii care pretind că au scris ceva „opere ştiinţifice” în scopul eliberării din arest. Aşa cum era de aşteptat, legea care permite ca deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în arest să obţină o reducere a pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare, a dat drumul la o serie întreagă de abuzuri şi de „scriitori”. S-a pornit, după cum susţine marele scriitor contemoran Gigi de la ideea că a scrie o carte este echivalent cu a presta munca pe care de asemenea deţinuţii o pot efectua tot în scopul eliberării.

Despre munca din închisoare am mai scris aici şi nu am de gând să insist. Ceea ce vreau să comentez este capacitatea unor oameni care abia îngaimă două vorbe de a scrie lucrări ştiinţifice de sute de pagini. E adevărat că una dintre cărţile celui menţionat anterior are o mulţime de fotografii şi legendele acestora care umplu zecile de pagini dintre texte, dar nu toate sunt „scrise” în acest mod.

Dar să luăm lucrurile pe rând! Potrivit legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate: “Art. 96 f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetată.”

Nu se stabileşte, însă, răspunsul la câteva întrebări esenţiale, cum ar fi: Ce înseamnă lucrare ştiinţifică?, Cum este aceasta elaborată?, Cine supraveghează întocmirea ei? sau Cum au deţinuţii acces la bibliografia necesară elaborării unei lucrări academice?”.

În condiţiile în care normele de aplicare ale Legii 254 nu sunt nici acum elaborate, după aproape un an de când acest lucru trebuia să se întâmple (1 februarie 2014), condiţiile pentru elaborarea acestor lucrări sunt stabilite printr-un un ordin al directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din anul 2011 potrivit căruia, analiza caracterului ştiinţific al unei lucrări prezentate de condamnat este realizată de comisia din penitenciar şi de instanţa de judecată. Adică de persoane care nu au nicio legătură cu domeniul respectiv. Aceştia nu pot verifica decât dacă editura la care s-a publicat lucrarea se află pe lista Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior şi dacă lucrarea este evaluată de un profesor sau fost profesor universitar. Acesta din urmă trebuie să dea o declaraţie pe proprie răspundere, dar nu la notar, potrivit căreia l-a îndrumat pe deţinut să realizeze lucrarea.

În consecinţă, după părerea mea, vina pentru apariţia curentului jilavist o au: Guvernul (indiferent cine îl conduce la un anumit moment) pentru o lege tembelă precum şi pentru încălcarea propriei legi prin întârzierea apariţiei normelor de aplicare; directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi profesorii universitari care au girat aceste lucrări. Nu mă interesează că îşi mânjesc numele prin asociere cu personajele din povestea noastră, asta e strict problema fiecăruia. Mă interesează favorizarea făptuitorului, infracţiune pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie (una dintre puţinele instituţii eficiente din ţara asta) s-a autosesizat.

Toţi aceştia consider că trebuie să plătească.

De asemenea consider că are dreptate domnul judecător Cristi Dănileţ care, pe blogul său personal, spune că “Opinia mea personală e că un astfel de beneficiu de fapt ar fi trebuit înlăturat din lege, nu ar trebui prevăzut în lege sau detaliat. Ar fi fost mult mai corect ca pentru lucrări ştiinţifice să nu existe o astfel de prevedere în lege. Avem cam mulţi intelectuali în penitenciarele din România, dar nu ştiu cum se întâmplă că devin intelectuali acolo în penitenciar, înainte nu…mulţi dintre ei nu erau. Dacă se descoperă că lucrările erau, de exemplu, plagiate, revocarea liberării condiţionate ar trebui să funcţioneze şi practic ar trebui cel pus în libertate să revină înapoi în penitenciar. Cred că ar putea fi urmărit chiar şi pentru o infracţiune fie de fals, fie infracţiunea de plagiat“.

Respect®

Reclame

0 Responses to “Curentul Jilavist”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
Calendar

ianuarie 2016
L M M J V S D
« aug.   feb. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pagini

Categorii

Blog Stats

  • 13.714 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: