Gerul Bobotezei


Aţi observat că anul acesta zăpada a venit la numai la Crăciunul pe stil vechi? Pe stil nou, nici un fulg.

Aţi observat că anul acesta gerul a fost numai la Boboteaza pe stil vechi? Pe stil nou era, parcă, primăvară.

De ce lumea nu înţelege că acel calendar după care toată lumea serbează Crăciunul, Sfântul Vasile, Boboteaza şi aşa mai departe NU este cel corect? Acest aşa-zis calendar iulian rectificat, sau calendar de stil nou nu este decât o invenţie târzie pe care Biserica Ortodoxă Română a adoptat-o din dorinţa de a avea partiarh. Dorinţă care, dacă nu are acoperire clară din punct de vedere istoric, canonic sau chiar administrativ (şi nu are) nu este decât o dorinţă de mărire deşartă…

Oare degeaba Muntele Athos, poate cel mai important centru al ortodoxiei, ţine calendarul neîndreptat (de stil vechi)? Oare e o întâmplare faptul că toate bisericile ortodoxe din Ţara Sfântă, inclusiv Patriarhia de Ierusalim ţin calendarul neîndreptat?

Cum se face oare că dintre cele cinci patriarhii ale Pentarhiei, din care, după desprinderea Romei, au rămas patru, două sunt pe stil vechi iar acestora li se adaugă şi altele printre care şi cea mai importantă Patriarhie a lumii ortodoxe şi anume Patriarhia Moscovei şi a întregii Rusii?

Şi, o ultimă întrebare în acest articol compus din întrebări. Cum vi se pare faptul că preoţii BOR slujesc, de exemplu Boboteaza la Bucureşti, să zicem, după care, peste două săptămâni se duc şi o mai slujesc o dată la Iordan sau într-o biserică românească, tot din ascultarea BOR, din Ţara Sfântă? Ca să nu mai vorbim de Crăciun pe care a doua oară îl slujesc fără a mai ţine post (pentru că l-au întrerupt când a fost Crăciunul pe stil nou), deşi acest lucru este obligatoriu dacă vrei să slujeşti Crăciunul în Ţara Sfântă.

Nu vă dau niciun răspuns. Azi pun doar întrebări.

Respect!®

Reclame

5 Responses to “Gerul Bobotezei”


 1. 1 Valentin Hornicar 21 ianuarie, 2016 la 19:30

  Se poate aminti, asa, in treacat, de faptul ca de Paste, desi calculat de BOR dupa metodele si traditiile „de stil vechi”, BOR reuseste sa sminteasca milioane de romani punandu-i sa ia lumina la ora 11, nu la miezul noptii cum ar trebui.

 2. 2 Radu CERKEZ 21 ianuarie, 2016 la 21:07

  Ăsta să fie singurul lucru de sminteală!…

 3. 3 marinescualice2011 6 februarie, 2016 la 17:00

  Bună ziua, domnilor. Domnule Hornicar, poate nu ştiţi, dar în Ardeal Învierea începe în biserică FIX la orele 3 dimineaţa. Sau cel puţin aşa era în tinereţile mele când am fost prezentă la numeroase Sărbători Pascale

 4. 4 Radu CERKEZ 7 februarie, 2016 la 18:47

  Doamnă Marinescu,
  Dacă începe într-adevăr la trei dimineaţa este la fel de grav ca şi dacă începe la ora 23, sau la oriceoră în afară de ora 00.00.
  Ideea este că în Ardeal, de unde sunt de loc, slujba Învierii NU începe la ora 3 ci la ora 00.00. Durează, ce e drept până dimineaţa şi, din păcate, mulţi oameni merg direct dimineaţă, în jurul orei 3, pentru a lua paştile.

 5. 5 marinescualice2011 7 februarie, 2016 la 19:42

  Sorry, eu aşa am reţinut! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
Calendar

ianuarie 2016
L M M J V S D
« aug.   feb. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pagini

Categorii

Blog Stats

 • 13,659 hits
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: